Facktermer i den grafiska världen

I vår värld förekommer det en hel del facktermer, och ska jag vara ärlig är jag inte alltid så bra på att förklara vad de och andra knepiga ord innebär. Därför hoppas jag att denna lilla ordlista kan vara till hjälp. Och, är det något som är oklart så säg gärna till mig så ska jag försöka att förklara bättre!

Adobe Acrobat Reader
Gratisprogram från Adobe som används för att läsa PDF-filer (som de flesta av våra offerter och korrektur). Går att hämta gratis på www.adobe.se. De flesta nyare persondatorer har ofta redan programmet installerat.

Bildupplösning
Informationstätheten i en digital pixelbaserad fil, denna mäts i ppi (pixels per inch). Förekommer oftast när vi ska trycka med digitaltryck.

Bläckstråleskrivare
Skrivare som bygger på en teknik där flytande färg sprutas på pappret.

Centrera
När text, bilder och illustrationer placeras symmetriskt i mitten.

CMYK
Europaskalans färgsystem som bygger på Cyan Magenta, Yellow och Key-color (svart). Används för tryckning i fyrfärg (digitaltryck) och i fyrfärgsskrivare.

Dekorfärger
Tryckfärger i speciella kulörer, t.ex. PMS-systemet. Används alltid när en exakt kulör ska tryckas och när inte fyrfärg används. PMS-nummer är oftast nödvändiga när det gäller tryck på våra produkter. Hur en PMS-färg ser ut kan du se här.

EPS
Encapsulated Postscript, ett filformat för illustrationer och bilder. Hanterar både objektgrafik och pixelgrafik. Logotyper i PMS-färg ska vara sparade med detta filformat för bästa resultat.

Fyrfärgstryck
Tryckning med de fyra grundkulörerna CMYK.

Gemena
Små bokstäver, motsats till versaler (stora bokstäver).

GIF
Graphic Interchange Format. Ett filformat i indexerat läge som används för webben. Kan bara innehålla 256 färger. Lämpar sig inte för tryck.

Högupplöst bild
Bildfil med tillräckligt hög upplösning för tryckning - kräver stort lagringsutrymme. Större bilder bränns ofta på CD.

Illustrator (Adobe)
Illustrationsprogram ifrån Adobe som anses vara en standard i den grafiska branschen. Objektgrafik är den största fördelen här, filen kan förstoras utan kvalitetsförlust i princip hur mycket som helst.

JPEG
Joint Photographers Experts Group. En förstörande komprimeringsmetod för bilder som dessutom fungerar som ett eget bildformat. Samtliga digitalkameror sparar bilder som jpeg. Dessa måste sparas om till TIFF eller EPS för att bearbetas inför tryck. JPEG lämpar sig inte alltid för tryckning.

Kapitäler
Stora bokstäver fast på små bokstävers höjd.

Laserskrivare
Skrivare som är baserad på laserteknik och xerografisk metod. Arbetar med toner i svart eller färg, dvs. färgpulver som värmes fast på papperet.

Ligatur
Ihopskriven bokstavskombination.

Logotyp
Symbol eller bokstavskombination formgiven speciellt för ett företag. Registrerade logotyper skyddas av varumärkeslagen.

PDF
Portable Document Format. Ett filformat från Adobe som används över hela världen för att läsa, skriva ut och trycka filer. Alla bilder med all text samlad i en enda fil. Fungerar på alla plattformar.

Pixel
Enhet en digitaliserad bild/fil bygger på. Antalet pixlar per tum beskriver exempelvis bildens/filens och skärmars upplösning.

PMS-färger
Pantone Matching System. Färgsystem för att ange dekorfärger vid tryckning av "rena" färger. Motsats till CMYK som är en teknik för att "blanda" färger vid tryckning. PMS-nummer är oftast nödvändiga när det gäller tryck på våra produkter. Hur en PMS-färg ser ut kan du se här.

RGB
Rött, Grönt, Blått. Färgsystem som används i skärmar och scanners. Bilder som är sparade i detta färgläge kan ej separeras och därför ej heller tryckas. Som utskrift fungerar det men enheten som det skrivs ut på tolkar om RBG till CMYK vilket inte alltid blir rätt.

Separering
Vid fyrfärgstryck separeras färgerna cyan, magenta, gul och svart. Separationen sker oftast när ett färgdokument körs ut till film/plåt/schablon. Tillsammans bildar de fyra filmerna/plåtarna/schablonerna fyrfärgstrycket.

TIFF
Tagged Image File Format. Ett vanligt filformat för bilder och logotyper i digialt format.

Tryckyta
Maximala formatet som kan användas för tryck.

Versaler
Stora bokstäver i motsats till gemena (små bokstäver).

Versalgemener
Ord eller mening med stor begynnelsebokstav och små följande bokstäver.


hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.