Vad är nonwoven?

Nonwoven tillverkas genom en spinnprocess där Polypropen, PP, (en termoplast) blir till ett vävmaterial. Materialet kan upprepade gånger smältas om och allt spill från tillverkningen återgår i processen.


Tillverkningen sker sedan antingen genom att en nålningsprocess där fibrerna sammanfogas med flera nålstick per kvadratcentimeter eller genom att man använder en bikomponentsfiber som smälter vid en lägre temperatur och på så sätt binder ihop materialet.

Tillverkningen är energieffektiv och materialet kan brytas ner. Nonwoven är vattenavstötande, smutsavvisande, luftventilerande, eldfast och mjukt.

Nonwoven förekommer ofta i tygkassar, hygienartiklar, våtservetter, olika typer av förband med mera. Nonwoven har dock många olika tillämpningsområden, exempelvis i byggtekniska produkter, i fordon och i möbler.

Det råder delade meningar om hur nonwoven ska skrivas, non-woven (med bindestreck) används i högre omfattning i England. I Sverige är det oftast nonwoven (hopskrivet) eller non woven som används. Ordet finns dock inte med i SAOL och därför saknas en fastställd riktlinje hur det korrekt ska skrivas. I Sverige kan också nonwoven kallas för fiberduk eller fibertyg.

hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.