Vad är standardbomull?

Bomullplantans fibrer har använts för att tillverka kläder i över 5 000 år. I dag består nära hälften av världens textilproduktion av bomull. Men det är långt ifrån en oproblematisk produktion. När ca 1,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten är det svårt att försvara åtgången av upp till 8 500 liter för att få fram bomull till ett par jeans.

Odling av bomull kräver enorma mängder vatten och kemikalier. För att framställa 1 kg bomull vid vanlig odling kan det behövas upp till 29 000 liter sötvatten.

Enligt Världsnaturfonden används dessutom en fjärdedel av världens insektsbekämpningsmedel och en tiondel av ogräsmedlen till odling av bomull. Utnyttjandet av vatten och kemikalier leder såväl till förgiftningar av vatten, natur och människor som till brist på grund- och ytvatten.

Ibland används beteckningen "Borstad bomull" och "Kraftigt borstad bomull". De beskriver hur tyget ser ut och känns. En keps i borstad bomull till exempel är slätare, blankare och tunnare i kvalitén. En keps i kraftigt borstad bomull är tillverkad av canvas i tjockare kvalité och strukturen i vävningen syns tydligare.

Bomull används till en mängd olika produkter, exempelvis t-shirts, tygkassar och kepsar.

Det finns många olika slags bomull, traditionell bomull, ekologiskt odlad bomull, Fairtrade-certifierad bomull och återvunnen bomull.hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.