Vad är fairtrade-certifierad bomull?

Bomullsodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation i utvecklingsländerna utgör bakgrund till utarbetandet av Fairtradekriterierna för bomull.

Kriterierna för Fairtradecertifierad bomull handlar övergripande om följande:
- Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder.

- Krav på långsiktiga handelsrelationer.

- Krav på demokratiutveckling.

- Producentorganisationen ska betalas som lägst ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion.

- Om världsmarknadspriset är högre än minimipriset så tillämpas världsmarknadspriset som lägstanivå för förhandlingen mellan odlare och köpare.

- En premie per sålt kilo bomull betalas ut till producentorganisationen med syftet att stimulera investeringar i lokalsamhälle och verksamhet. Medlemmarna bestämmer gemensamt, utifrån demokratiska former, hur premien ska användas. Exempelvis skolbygge i lokalsamhället, investeringar i den lokala sjukvården och fonder för mikrokrediter.

Vill du läsa mer om fairtrade-certifierad bomull så kan du klicka här.

Vi på TUPP reklam är stolta över att ha många olika bomullsprodukter som är Fairtrade-certifierade, exempelvis tygkassar, t-shirts och andra profilkläder.

Det finns många olika slags bomull, traditionell bomull, ekologiskt odlad bomull, Fairtrade-certifierad bomull och återvunnen bomull.hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.