Visste du det här om choklad?Choklad är vanligtvis en blandning av kakao och socker. Kakaon är i form av kakaomassa eller kakaosmör. Då mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad.

Choklad avnjuts i olika former, oftast som konfekt eller dryck. Kan emellertid även användas som krydda i matlagning.

Kakaoträdet fick sitt latinska artnamn, Theobröma cacåo, av Carl von Linne. Theobroma är grekiska och betyder ”gudaspis”. Släktet theobroma innehåller 20 olika arter, alla hemmahörande i Syd- och Mellanamerika. Theobr6ma cacåo har sitt ursprung i Amazonas och spreds av fruktätande apor och människor vidare. Kakaoträdet kan bli allt mellan 4 och 20 meter högt. Frukterna växer direkt på stammen eller på äldre grenar, en företeelse som kallas kauliflori.

Blommor och frukter förekommer samtidigt men skörden sker i regel två gånger per år. Blommorna pollineras främst av små myggor, som tuggar i sig kronbladen. Man har beräknat att bara en blomma av 500 blir pollinerad. Varje träd producerar ungefär tre till fyra kilo bönor per år, och all hantering är hantverksmässig.

Criollo

Det finns två distinkta huvudsorter av kakaofrukter vilkas bönor används vid tillverkning av choklad: criollo (vilket betyder ”infödd”) och forastero (vilket betyder ”utländsk”). Criollon kan ses som kakaons Rolls Royce och är den mest delikata av de två. Den är känsligare för sjukdomar och ger en lägre avkastning och representerar därför enbart cirka 5-10 % av världsproduktionen.

Den odlas huvudsakligen i de länder där den traditionellt odlats ända sedan människan började kultivera den, nämligen i Nicaragua, Guatemala, Mexiko, Venezuela och Colombia, men även på Trinidad, Jamaica och Grenada.
Criollons bönor kräver mycket lite fermentering och dess exceptionella smak och arom prisas av chokladtillverkare världen över. Inte helt oväntat används bönan nästan uteslutande tillsammans med andra sorter.


Forastero

Forasteron är härdigare och ger en mycket hög avkastning, varför den upptar cirka 80 % av världsproduktionen. Den brukar normalt delas upp i två kategorier beroende på om den härstammar från övre (vild eller halvvild variant från Orinocoflodens övre vattensystem) eller nedre (även kallad amelonado) Amazonas.

Amelonadon är den mest spridda och odlade varianten i världen, framför allt i Afrika och Brasilien. Den har en starkare och mer bitter anstrykning än criollo och används ofta vid blandning. Det större undantaget är en amelonadosort som kallas ”arriba” och odlas i Ecuador. Dess smakegenskaper och arom anses likvärdig med världens bästa bönor.


Trinitario

Slutligen finns det även en mängd hybrider, varavtrinitario är den mest kända och distinkta. Som namnet avslöjar kommer den från Trinidad där spanjorerna odlade criollo på 1600-talet. Efter en orkan år 1727 förstördes nästan alla plantagerna och man återplanterade med forastero. Kort därpå dök korsningar upp på egen hand mellan forasteron och rester av criollon som överlevt katastrofen.

Trinitarion ugör cirka 10-15 % av världens kakaoproduktion och har ärvt härdigheten från forasteron och den smaken från criollon,även om dragen i övrigt mest påminner om forasterons, och används mest vid blandning.Produktionsprocessen
Varje frukt innehåller mellan 25 och 30 mandelstora bönor som får jäsa. Underjäsningen förstörs grodden och kärnan blir porös och brun. Bönans arom utvecklas, vilket gör den användbar till choklad. Efter jäsningen skall bönorna torkas för att inte förstöras vid transport och lagring. Härnäst skall de rostas i 10 till 30 minuter i en temperatur på 120 till 130 °C, i vissa fall strax under.

Rostningen är kanske den viktigaste processen i hela chokladframställningen då den har stor betydelse för hur chokladen kommer att smaka. Nu skall bönorna krossas och skal och groddar sugs bort. De krossade bönorna mals till en massa, kakaomassa, ur vilken man pressar bort minst hälften av fettet för att kunna framställa kakaopulver. Kvar i pressen ligger presskakan som mals till just kakaopulver och det bortpressade fettet blir till kakaosmör.

För att framställa ätchoklad blandar man kakaomassa, socker och kakaosmör som sedan valsas. Det sista viktiga steget för att utveckla god choklad är conchningen. Det är en intensiv mekanisk behandling under 12 till 48 timmar som bland annat utvecklar fina aromer och ger chokladen en flytande konsistens. Så kan den levereras vidare i tankvagn till kunden vid en temperatur av cirka 40 °C innan den intar sin sista form. Oavsett om det rör sig om fast eller flytande choklad genomgår den en sista process kallad temperering där dess temperatur gradvis sänks från 40 °C till cirka 33 °C, där stannar man sedan cirka 20 minuter för att bygga upp ”kristaller” till vidare temperering.

Marabous ljusa choklader har en temperatur på cirka 28 °C och den mörka cirka 29 °C när den används i de speciella ”överdragsmaskinerna” som används vid tillverkningen. Efter att pralinernalchokladen lämnat överdragsmaskinen väntar en speciell kylbana på cirka 7 minuter som gör att massan stelnar utan att bli grå. En del av chokladen är producerad för att klara normerna för krav- och rättvisemärkning.hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.