Det finns många chokladsorter!


Choklad är vanligtvis en blandning av kakao och socker. Kakaon är i form av kakaomassa eller kakaosmör. Då mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad.

Det finns många olika chokladsorter och chokladen kombineras ofta för att få en extra smaksensation.

Mörk choklad
Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 % kakaomassa. 99 % kakao är den starkaste. Dock är det svårt att få chokladkakor innehållande 99% kakao att behålla konsistensen, eftersom choklad behöver en viss mängd fett (oftast mjölkprodukter).

Vit choklad
Vit choklad tillverkas av kakaosmör, men innehåller inte som den vanliga chokladen något kakaopulver eller någon kakaomassa. Den vita färgen kommer från vaniljen som ger den en speciell smak, jämfört med dem andra typerna av choklad. Socker ingår, och även mjölkpulver. Färgen är gräddvit. Vit choklad är en variant av mjölkchoklad där endast fettet från kakaobönan har använts, men inte själva kakaomassan.

Resultatet är en nästan vit choklad med mycket smak av vanilj och mjölk, men med mindre kakaosmak. Inom EU existerar särskilda regler för varor som saluförs under försäljningsnamnet och det bestämmer bland annat innehållet som hur mycket kakaomassa det måste finnas för att kallas vit choklad. Vit choklad är mycket värmekänslig och ska helst inte smältas.

Mjölkchoklad
Mjölkchoklad skall, enligt Konsumentverkets regler, innehålla minst 30 % kakao. Detta är den chokladen som ofta förekommer i barngodis. Den har en mildare smak än exempelvis mörk choklad.

Blockchoklad
Det som förr gick under benämningen blockchoklad anses enligt ett EU-direktiv inte längre berättigat till namnet choklad på grund av att den ej uppnår den chokladhalt som direktivet föreskriver. I stället för att öka chokladhalten till föreskriven nivå (som skulle göra varan dyrare, men inte särskilt mycket bättre för det avsedda användningsområdet), har man i Sverige behållit ”receptet” vid det gamla, men döpt om varan till block.

Blockchoklad, eller alltså numera block, används bland annat vid glasering av tårtor, till konfektyrer samt som basmaterial för bättre slag av drickchoklad.Nötter
Det finns många saker att lägga i choklad, ett vanligt exempel är nötter. Även om det inte är nötter i chokladen så kan det finnas spår i den, på grund av att tillverkaren kanske använt samma grytor för choklad med och utan nötter. Detta brukar chokladtillverkarna varna för på paketet om så är fallet, eftersom det finns personer som är allergiska mot nötter.

Frukt
Att smaksätta choklad med frukt är också ofta förekommande, och apelsin är förmodligen den vanligaste frukten att använda. På senare tid har också jordgubbar seglat upp som en populär tillsats tillsammans med chokladen.

Mint
Mint är vanligt att ha i vissa chokladsorter. Det ger en stark smak och den finns i bland annat chokladen ”After Eight”.Övrigt
Idag förekommer också många spännande kombinationer, exempelvis choklad med ett sting av chilifruktens hetta, eller med smak av arabiska kaffebönor.

Vi på TUPP reklam har ett mycket stort utbud av choklad i olika former och smaker.

EU-bestämmelser
Enligt EU kan man kalla en vara som framställs av kakaovaror och sockerarter för choklad när den består av minst 35 % kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 % kakaosmör och minst 14 % fettfri kakaotorrsubstans. EU tillåter tillsats av upp till 5 % vegetabiliska fetter som inte härstammar från kakaobönan.


hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.