Visste du detta om reflexer?

För bästa effekt ska reflexen sitta lågt, synas från flera olika håll och gärna vara i rörelse. En hängande reflex med snöre fäst i jackfickan (reflexen hänger då ungefär i knähöjd) är det absolut mest optimala.Slap-Wrap-reflexer/reflexväst är också väldigt populära att fästa kring fot- och arm-/handleder. Rekommendationen är att du fäster reflexen på höger arm/fot, men det absolut bästa är om du har en reflex på vardera sida om arm/fot.

Reflexklämmor som du kan fästa fast i bakpå jackan, i jackärmen eller på stövlarna är också en omtyckt reflex som är enkel att flytta från plagg till plagg.

Som huvudsak reflekterar de ofärgade och gula reflexerna bäst. Om du blir erbjuden en färg som är mycket djup är det sannolikt att deras reflektionsegenskaper är otillräckliga.

Omkring 45 fotgängare dödas varje år i trafiken under ett år (enligt Statens Institut för Kommunikationsanalys). Svenskarna är tyvärr sämst i Norden på att använda reflex, endast 30% bär en reflex när det är mörkt, och ännu färre, endast 20% när det är dagsljus. Risken att bli påkörd reduceras med närmare 85% om reflexer används. Tänk vilken billig och effektiv livförsäkring reflexen är.Visste du att en bilist med halvljusbelysning upptäcker en mörkt klädd fotgängare först på ca 20 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex syns på ca 150 meters avstånd.


Hur fungerar reflexer?
En reflex är en optisk produkt och är en färskvara. Det är reflexens beläggning som reflekterar ljuset, så det är viktigt att reflexens yta alltid är ren. Det rekommenderas att du byter en använd reflex varje säsong.

Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar bra genom att hänga upp den bredvid en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.

Fotgängarreflexen är en finsk uppfinning och våra hårda reflexer tillverkas fortfarande hos uppfinnaren, Coreflect. Enligt CE standarden EN13356 är det reflekterande minimivärdet av en reflex 400 C.I.L. (koefficient av ljusstyrkan), som överskrids av alla Coreflect-reflexer. Minsta kravet i Coreflects produktion är 800 C.I.L.

Fluorescerande material (oftast gult och orange) absorberar UV-ljus och avger det i en längre våglängd som gör ljuset synligt för det mänskliga ögat. I gryning och skymning ger det fluorescerande materialet en utmärkt effekt. Att kombinera fluorescerande material med reflexmaterial ger en extra bra synlighet och därför kombinerar reflexvästar fluorescerande material med reflexytor vilket ger den en bra synlighet under hela dygnet.


Reflexstandarder
EN 13356
Den europeiska normen 13356 avgör de visuella kraven för reflekterande accessoarer för icke-professionell användning. Eftersom denna standard behandlar accessoarer är den inte lika strikt som exempelvis EN 1150 och EN 471 för reflekterande plagg. Accessoarer tillverkade enligt EN 13356 är särskilt rekommenderat som förstärkt skydd på ej upplysta gator och vägar.

Enligt CE standarden EN13356 är det reflekterande minimivärdet av en reflex 400 C.I.L. (koefficient av ljusstyrkan).

EN 1150
Denna norm specificerar de visuella kraven på synlighet för reflekterande klädsel för vuxna och tonåringar, för icke-professionell användning. Reflekterande plagg som uppfyller denna norm avser att göra sin bärare tydligt synligt i alla ljus och väderlekar, liksom vid belysning från strålkastare. Kläder som har tillverkats i enlighet med denna norm är särskilt rekommenderade för träning, cykling, promenerande och liknande aktiviteter.

EN 471 (under namnändring till EN ISO 20471)
EN 471 är den europeiska standardnormen för tydligt synliga plagg. Den delas in i tre olika klasser med bland annat olika storlek för minsta yta för fluorescerande material respektive reflekterande material.

Klass 3 är den högsta klassen och rekommenderas av Gemeinde-Unfallversicherungsverband (GUV) för brandkår och räddningstjänst. Skyddskläder som uppfyller Klass 2 är lämpliga för såväl professionell som privat användning. Klass 1 är enbart för icke-professionell användning. För bilförare rekommenderas använda en reflexväst som uppfyller EN 471 Klass 2 för ökad säkerhet och god varseleffekt.Företagsreklam på reflexer
Reflexen kan förses med önskat tryck, en logotyp, text eller liknande. Det är dock viktigt att hänsyn tas till att inte täcka för mycket av reflexens yta, så att kraven för godkännande inte längre uppnås.

En mjuk reflex kan tryckas både över och under den reflekterande ytan. Med tryck under reflexytan kan tryckytan göras större än tryck ovanpå reflexen. Dock blir tryck under ytan mindre framträdande.

Vi på TUPP reklam säljer inga "falska" reflexer, reflexer som tyvärr ofta säljs som ”reklamreflexer” till en billig peng, reflexer som inte är certifierade och inte håller de höga krav som finns. Reflexer som leder till falsk säkerhet där användaren tror sig synas trots att man i själva verket bara syns marginellt bättre än om man inte hade haft några reflexer alls.

Vi på TUPP reklam tycker att en reflex med reklamtryck ska vara lika bra som en vanlig köpt reflex och därför har alla våra reflexer genomgått noggranna tester och har de certifikat som krävs.

Vårt stora sortiment certifierade reflexer hittar du om du klickar här.


Gillade du denna artikel får du gärna dela den!


hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.