Ny reflexstandard EN 17353:2020

EU har under 2021 bytt standard för reflexprodukter (exempelvis mjuka reflexhangers, reflexband/slapwraps och fritidsreflexvästar). Tidigare EN13356 och EN1150 har slagits samman till EN17353.

Reflexvästar för professionellt bruk går fortfarande under standarden ISO 20471.
I nya EN17353 delas produkterna upp i några olika underkategorier.

Typ A är endast för dagsljusförhållanden
Dessa produkter kan vara i form av t-shirts, västar, byxor eller jackor som i sin konstruktion kommer att ha tillräckligt med fluorescerande material som anges i standarden. Denna standard ersätter EN1150. Observera att det fortfarande finns krav på hur mycket fluorescerande och reflekterande material plagget ska ha.

Typ B är för mörka förhållanden
Typ B1, är den standard som reflekterande hangers och andra dinglande reflexer måste följa.

Typ B2, är den standard där exempelvis reflexband/slap-wraps ingår. Här ingår också byxor med bara reflekterande benband och långärmade plagg med bara reflekterande band i ärmarna (utan fluorescerande material)

Typ B3, här hittar man främst arbetskläder, t-shirts, västar, jackor, overaller eller övriga kläder som i sin konstruktion kommer att ha fasta mängder av reflekterande material (lagkrav på hur mycket reflekterande material det måste finnas).

Alla reflexer oavsett modell har krav på hur stora de ska vara för att uppfylla lagkraven. Detta har vi alltid kontroll på så att vi inte erbjuder för små reflexer. Detta är också otroligt viktigt att känna till eftersom ett tryck som görs på reflexytan tar bort den reflekterande funktionen där trycket sitter. Då är det viktigt att se till att den övriga ytan är tillräckligt stor för att uppfylla lagkravet om minsta reflekterande yta.

De gamla standarderna, EN13556 och EN1150, är giltiga under en övergångsperiod.
Vi håller just nu på att gå igenom samtliga våra reflexprodukter för att ha dem certifierade enligt rätt standard i god tid innan utfasningsperioden är över.

I samband med genomgången av reflexprodukterna jobbar vi också med ett nytt reflexmaterial som är helt fritt från PVC. I detta material kommer vi kunna erbjuda både våra mjuka hangers och våra slap-wraps. Mer information kommer om detta under hösten 2023.

Är du intresserad att veta mer om den nya reflexstandarden eller om våra kommande PVC-fria reflexer?
Tveka inte att kontakta oss, david@tuppreklam.se


hej@tuppreklam.se

TUPP reklam AB
Törelvägen 160
906 28 Umeå

Org.nr. 556915-2001
VAT SE556915200101

Priserna på våra reklamartiklar och profilprodukter är angivna exklusive moms och frakt. Vi reserverar oss för prisändringar och fel.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.